top of page

Kolbøttens egen poesi 

De to visuelle kunstnere, Mette Braüner og Noelia Mora Solvez, udstiller og undersøger legen som kunstnerisk og poetisk element med det nyskabte værk, The Somersault. Gennem 8 overdimensionerede kropsskulpturer og 2 videoinstallationer belyses det prøvende, legende og næsten barnligt umiddelbare i at slå en kolbøtte. I mødet med de lettere forvredne krops- landskaber bliver det imidlertid svært at undgå fornemmelsen af, at denne barnlige umiddelbarhed altid er brudt, forskudt, fordrejet og medieret. 

En kolbøtte er et lille sats. Det er en bevægelse, der kræver et minimum af kontrolafgivelse, når hoved og hale bytter plads, og man må håbe på, man har givet kroppen den rigtige retning, så man lander med nogenlunde fodfæste. Værket giver med enkle virkemidler publikum mulighed for selv at gå på opdagelse i denne sært fascinerende undersøgelse af en simpel gymnastisk bevægelse, vi nok allesammen har prøvet, men næppe set på denne måde. Den enkle æstetisering af kroppens bevægelse, både indefra og udefra, giver plads til en fin poetisk afsøgning af, hvad det er for en sær lyst, man får, når man har slået en kolbøtte - nemlig lysten til at slå en mere. Denne legende gentagelses- lyst står dog samtidig i værket tæt op af hverdagslivets tomme og meningsløse gentagelse, der synes at være løbet tør for barndommens spontane kolbøtte-glæde: På den ene side synes værket at handle om spontan glæde og improviseret leg, og på den anden side om hvordan, disse ting i voksenlivet gentager sig som møjsommelige, hårde og tvungne pligter. 

Det er en kropslig og formmæssig afsøgning af en simpel bevægelse, der imidlertid åbner for komplekse temaer som kontrol og kropsbevidsthed, leg og gentagelsestvang, disciplin og spontanitet. 

Om kunstnerne 

Mette Braüner arbejder primært malerisk men også skulpturelt. Hun er desuden en del af kunstnerfælleskabet KH7 i Aarhus. Noelia Mora Solvez primært arbejder med videoinstallationer og performances. I dette værk er de gået sammen om at skabe en installation med skulpturer, video og 

lys. Noelia modtog i 2018 Århus Stiftstidendes publikumspris for videoinstallationen Birds, som efterfølgende er blevet købt af ARoS, og nu indgår som en del af den permanente samling. 

Øvrige oplysninger: 

Fernisering: 7.september 2019 kl 16. 

Åbningstider: 7. til 24. september 2019. Lørdage og søndage fra 14-16. Onsdage fra 11-13. Torsdage og fredage fra 17-19. 

Sted: KH7artspace, Sydhavnsgade 7, 8000 Aarhus C. Fri entré. The Somersault er en del af Aarhus Festuge. 

For mere information se: 

www.mettebrauner.dk 

www.noeliamorasolvez.com 

www.kh7artspace.dk 

bottom of page